Wonen en bewonen

In het verkennen en het zoeken naar de focus en uitproberen ben ik in andere groepen lessen aan het uitproberen rondom wonen en bewonen. Vandaag probeer ik of ik vanuit oase met latex een harde vorm kan maken die ik in de lessen kan gebruiken.







Ik heb eerst een heel breed kader gemaakt waarbinnen ik steeds verder terugga. Wie zijn dat eigenlijk die in de ruimte in mijn lessen bewegen. Ik werk samen met de leerling en de leerkracht en ze brengen allemaal iets anders mee wat wel degelijk meedoet in hoe wij met materialen en vragen omgaan.

Hoe kan ik als kunsteducator met de thirdspace in een artistieke interventie ruimte creëren in het onderwijs waarin het vergroten van elkaars inzichten in het cultureel bewustzijn mogelijk is'

Dat brede kader is voor mij het terug redeneren om te begrijpen op welke gebieden deze vraag betrekking heeft. Hoe het aan elkaar gerelateerd is waardoor ik in de focus naar het waarom in mijn lessen, wanneer ik weer terugga naar mijn praktijk, beter kan begrijpen en onderbouwen. En waarschijnlijk dat de onderzoeksvraag dan ook weer verandert.

Bij die focus ga ik terug naar het cultureel bewustzijn van de deelnemers, mijzelf, de leerkracht en de leerling. In de les van afgelopen week startte ik met de leerlingen van groep 3 met bloemen en wat betekent het voor ons. Wat weten wij over bloemen, tuinen, planten, vlinders en mooie plekjes, Ons geheime plekje.



Mijn groep 3 leerlingen kwamen met verwachtingsvolle koppies het lokaal binnen. Om aan te haken bij hun eigen beleving lagen er bij binnenkomst loepen op de tafels waarmee de leerlingen direct gingen spelen. Ik spoorde ze aan om vooral ook eens naar je nagels te kijken of elkaars mond. Hilariteit natuurlijk maar ook een uitnodiging om te onderzoeken en te ontdekken, van mij maar ook van de anderen. Deze ervaring is je start van het opbouwen van een bibliotheek voor deze 4 kunstlessen. Daarna maakten we de koppeling van dat vergrootglas naar het gebruik van zo'n vergrootglas en dat ik daar iets mee wilde doen. Een geheime tuin. Nou moet je in groep 3 eerst taalkundig de link leggen wat een geheim is, wat zij daar onder verstaan. Verschillende soorten geheimen want een geheim kan een verassing bevatten maar ook iets wat je per ongeluk gedaan hebt. De betekenis van taal is nog niet zo makkelijk. 

Met een tafel vol bloemen gingen we met de loep eens kijken welke verassingen deze bloemen bezaten en wat we als we goed kijken, voelen en ruiken eigenlijk ontdekten. Alles mocht en kijk maar eens of je dat wat je ontdekt vast kon leggen. Er werd fantastisch geplukt en gewreven, geroken en gezien en de ontdekkingen werden verwonderd met elkaar gedeeld waarbij de leerkracht net zo goed als ik verwonderd waren over de ontdekkingen.


















Reacties

Populaire posts van deze blog